Kuviani

Reissuissa on toisinaan tullut otettua enemmänkin kuvia. Niihin pääsee käsiksi joko teksteissä olevista linkeistä taikka sitten tästä.

Translate

22.6.2013

Kairijoki Rantakangas 8-15.6.2013

Vihdoin, koko pitkän talven odotettu pohjoisen reissu tutulla porukalla on käyty lävitse.

Startti tapahtui perjantaina 7.6, noin klo 21 Espoosta ja sieltä matka suuntautui Klaukkalaan, jossa itse kampesin kamoineni kyytiin. Tästä vielä Raision ja Mietoisten äijät kyytiin ja nokka kohti pohjoista. Edessä oli n.1373km suuntaansa. Matka taittui hiljalleen, persaukset puuduksissa. Perille päästiin sitten 8.6 tuossa klo 16.30 aikoihin, kun matkalla käytiin kämpän avaimet hakemassa, luvat lunastamassa ja kaupassakin piti piipahtaa. Ehkä otettiin yhdet kylmätkin eräkeskuksella lupia hakiessamme.



Mökille päästyämme purettiin auto ja laiteltiin kamoja kasaan, ensimmäiset ehtivät jo kalaankin ennen, kuin sain omat perhovehkeet kasaan ja näin ollen saivat avaus kalankin ekalla heitollaan, 18cm taimen kävi kääntymässä. Ei sitä sitten itsekään montaa heittoa tarvittu kun moinen kävi itselläkin kääntymässä. Taisi olla kolmas uitto.

Itselleni tämä oli jälleen reissu jossa taistellaan perholla kolmen muun äijän virveleitä vastaan. =)

Siinä käytiin hieman kiertämässä lähipaikkoja ja muutamia pieniä taneja kävi irroitus puuhissa. Oli pikkuisen "kana kynimättä" Kairijoen kanssa, kun viime vuoden reissu ei taimenta antanut, vaikka niitä näkyvillä olikin. Tällöin tuli virveliltä turpaan ja rumasti NÄIN.

Eka ilta meni muuten aika pitkälti saunoen ja hieman korttia lyöden. Saattoi siinä väsy hieman vaikuttaa, kun jouduin parini kanssa luovuttamaan korttipelin vastapuolen voitoksi. Alkoholilla ei tainnut olla suuresti osuutta, vai oliko sittenkin??? Eihän me kunnon pojat oteta.



Sunnuntaina heräiltiin vasta puolenpäivän tienoilla. Auriko paisteli ja lämmintä tuntui olevan. Pohdittiin josko suunnattaisiin suksenojalle kalaan ja niin myös sitten lopulta tehtiin. Aloitin itse kalastuksen heti ojan ylitse menevän sillan alapuolelta ja äijät suuntasi ylöspäin. Tuikkeja näkyi siellä täällä, kovin montaa heittoa ei tarvittu, kun ensimmäinen nieriä kävi irroitus puuhissa, kokoa ei ollut kuin reipas 10cm. Paria heittoa myöhemmin sain toisen samanmoisen, jonka jälkeen päätin suunnata ylöspäin katselemaan mitä toiset oli löytänyt. Pieniä taimenia siellä oli tullut ja vissiin joku nieriäkin. Kävelin tovin matkaa, kun näin ojan mutkassa "isomman" pintomisen ja päätin heitellä perhon tuikin yläpuolelle, josta saisin sen kivasti uitettua kohdilleen. Ekalla uitolla tärppäsi ja ylös tuli tuollainen 28cm nieriä. Jatkettiin vielä isän kanssa matkaa ylöspäin, kun toiset suuntasivat kohti joen rantaa. Käytin vielä muutaman pienen ylhäällä, joista otin toisen kalan vielä iltapalan höysteeksi matkaan. Pieni harjuskin kävi kääntymässä.



Lähdettiin myöskin kohti jokea ja oiottiin hieman suorempaa reittiä kohti tietä. Siitä sitten joen rantaa pitkin hissuksiin alas samalla paikkoja tähyillen. Hyvältä näytti siikojen osalta, kun niitä sain muutaman bongattua matkalla suvannon alueelta. Tältä kierrokselta tarttui myös Arin siiman päähän 67cm luupää, joka otettiin myöskin mukaan savupönttöä kohti.



Käytiin siinä mökillä syömässä ja ottamassa pikkutorkut. Päätin suunnata illalla kohti suvantoa siika mielessä, heittelin matkalla paria pikku nivaa, joista löytyi alamittaista taimenta useampi kappale. Suvannolle saavuttua näin muutaman pintomisen ja aloin suunnittelemaan millä niitä sieltä löytäisi siiman päähän. Vaan eipä tuosta suunnittelusta iloa ollut, kun yhden yhtään tärppiä en saanut, vaikka laajan scaalan perhoja läpi kävinkin. Palailin sitten takaisin mökille päin ja mökillä kuulin isän vetäneen 48cm taimenen koskesta ylös. Kaunis kalahan tuo oli ja hyvä lisä savupönttöön. Yöllä läiskittiin vielä korttia ja nautittiin muutama kuksallinen viiniä oluen kera.

10.6, herätessä oli taivas synkkänä ja ukkostakin meinasi hieman tupata. Sen verran taukosi sadekin jossain välissä, että päätin lähteä katselemaan miltä tuo perhoalueen yläosa näyttää. Pääsin jonkin matkaa perhoaluetta kulkemaan, kun alkoi raju sadekuuro. Eipä tuo haitannut, kun kahluuvermeet niskassa ja takki päällä, vesi ei ainakaan läpi tule. Mutta ei kyllä isoista kaloistakaan ollut liiemmin tietoa. Kosken alta sain mojovan tällin tinseliin, mutta taiston tiimellyksessä 0.30mm peruke antoi periksi, joten suureksi toivoksi jäi että luupää oli asialla. Muutama pikku tanttuja matkalta löytyi, mutta niistä ei isosti iloa ollut. Mökillä laitettiin edellisen päivän saalis savupönttöön ja grillailtiin muutenkin makkaraa ohessa. Nautittiin vain toistemme seurasta ja metsämiesten virvokkeista.

11.6 Herätessä sateli jälleen, mutta ukkosta ei sentään ollut. Sadekin oli lähinnä kuuroluonteista ja aika vähäistä. Päätettiin pelailla hieman ulkosalla yatzya ja katsella kun yksi hullu lenkkeili pitkin metsätietä. Ei ole helppoa olla urheilija, lomallakin joutuu rehkimään.



Tein siinä myöhemmin sitten itse lenkin joelle. Sain jälleen kunnon tällin kosken niskalta ja hetken väsytyksen jälkeen 47cm taimen lepäsi haavissa ja päätin ottaa tämän matkaan. Nyt kun vihdoin sain tuon "kanan" kynittyä Kairijoen kanssa niin kyllä hymyilytti. Pieni välineiden vaihto operaatio mökillä ja lähdettiin porukassa jokea alavirtaan kalastamaan, otin kameran jalustankin mukaan, jos vaikka jotain videotakin saisi otettua. Ensimmäinen otos ei tuottanut mitään ihmeellistä, paikan vaihto ja kameran viritys. Päätin nakella pientä montun alareunaa ja suuntasin kivelle hieman rannasta irti seisoskelemaan, siimat suoriksi ja hieman uittoa pysäytys ja uittoa lisää. Silloin jysähti, vapa pystyyn ja pieni väsytys. Sain kalan useampaankin otteeseen haavitsemis etäisyydelle, mutta jotenkin nyt ei vain tahtonut kala haaviin pujahtaa, kuten videoltakin näkyy. Vaikkakin sitten tuli todella kova tuulen puuska ja kamera päätti kipata ja kuvata loppuajan ruohon heiluntaa. Onneksi vastarannalla oli toinen kuvajaa vauhdissa ja suunnilleen samoilta kohdin jatkuu video siltä, kun lakkikin lähti liitämään. Kala sentään pysyi siiman päässä, joten sain haettua lakin takaisin, ennen kuin virta olisi sitä vienyt pidemmälle. Sain kuin sainkin kalankin vihdoin haaviin ja totesin sen olevan vauraampi edelliseen verrattuna. Siinä aikani sählätessä ja perhoa irroittaessani, päätti kala hieman potkaista ja sain haavin reunasta sen verran lisä potkua, että sinnehän tuo lähti uimaan. Oli tosin vielä siiman päässä kiinni ja sain tuon takaisin. Tällä kertaa kahlailin rantaan ja hoidin homman loppuun siellä. 52cm kaunis pullea vattainen taimen matkaan. Jatkoin matkaa alas päin ja huutelin vastarannalle, josta sain kuulla muutamasta pienemmästä tärpistä ja itsekin vielä matkalla käytin irroitus puuhissa pienempiä taimenia.



Suunniteltiin jossain kohtaa tulevia päiviä, itselläni kun oli tarkoituksena heittää yön yli reissu, eräkeskukselta Vasakönkään erillislupa-alueelle ja sieltä mökille. Tuntui vain tuo ilma olevan viilenemään päin ja makuupussi osasto oli aika kevyen puoleista. Yksi sankareistamme kävi vielä pistäytymässä koskelle ja palasikin sieltä hölmistynyt ilme kasvoillaan. Oli löytänyt kosken montusta jotain ihmeellistä... lahna... No ei vaan (hiukan kiusaa toiselle), elikkä tuollaisen reilumman puoleisen taimenen oli siiman päähän saanut ja sitä iloisin mielin kanteli mökille, pituutta oli kertynyt reilummasti 70.5cm oli tarkka mitta. Itselleni ei moista kalaa ole ennen livenä eteen tullut, mutta nyt on sekin nähty. Komia kala kieltämättä. Onnittelut Arille taimen ennätyksen rikkomisesta komealla kalalla.



Muuten päivä hoidettiin loppuun rennon letkeästi korttia läiskien ja muutama neuvoa antava sivistyneesti nautittiin, ehkä jotain vinoiluakin kaloista saattoi tulla, kun me muut kalastetaan niin pieniä.

12.6
Pojat päättivät lähteä kauppareissulle Lokkaan ja itse tuli tulokseen, että jään matkalla pois ja kalastelen Karppisen pirtiltä eräkeskukselle välisen alueen. Päästyäni rantaan, näin muutaman harjuksen pintovan ja jonkin verran korentoja vedessä. Sitaisin perukkeeseen muutaman pupan ja päätin yrittää onneani. Montaakaan heittoa ei mennyt, kun ensimmäin harjus kävi kättelemässä, tämän lisäksi tuli pari muutakin samoilta jalansijoilta. Mittaa kaikilla 33-34cm, joten mittakalaksi näistä ei ollut. Jatkoin matkaa alaspäin ja sidoin perukkeeseen yhden painavemman kuulapään, jotta saisi hieman lisää syvyyttä uittoon. Matkalta löytyi lisää harjuksia 25-34cm väliltä, mutta yhtään mitallista ei löytynyt. Tulin kohtaan jossa joki hieman haaraantuu ja luo keskelle saaren. Päätin mennä saareen ja kalastaa isompaa uomaa.



Päästyäni liki saaren toiseen päähän, näin kun vauraampi kala vävi kosken alla pintomassa ja samassa lähti uimaan kohti minua, näin selkeästi hiekkaa vasten missä kala menee ja täsmä heitto hieman ylävirran puolelle uitto ja pam. Tästä alkoi ralli vastarantaan ja sitä kautta koski alas. Jäi kala juromaan hetkeksi kosken alla olevan kiven huopeeseen, josta kuitenkin pienen suostuttelun jälkeen lähti liikkeelle suoraan kohti. Nopeasti siimaa sisään ja haavi valmiuteen. Sain kalan jalkoihin ja haavittua. Ei jättiläinen mutta todella upeassa kunnossa oleva ja kaunis 44 taimen. Perho irti suupielestä ja kala takaisin veteen, yritin vielä ottaa kuvaa veden alta, mutta ei päässyt riittävän lähelle, pinnan läpi sain vielä huonon kuvan sentään otettua. Jatkoin kohti eräkeskusta kun pojat soitteli, Lokan kauppa oli kiinni joten reissusta tuli muutamaa kilometriä pidempi. Noh itselleni tuo tarkoitti hieman lisä aikaa kalastaa, joten aloin hieman hidastamaan etenemis vauhtia ja metsästämään harjuksia. Eräkeskuksen nurkille päästyäni, olin käyttänyt kymmen kunta harjusta irroituksessa 21-34cm, mutta ei ainuttakaan mitallista. Tuntuivat olevan hukassa. Näiden lisäksi yksi parempi tärppi, josta ei irronnut enempää.



Kampesin joesta pois ja kävelin keskukselle jossa pojat olivat jo huurteisten ääressä, joten jos itsekin sitten ottaisi yhden kylmän. Samalla tuli kirjailtua saalispäiväkirjaan tähän mennessä saadut kalat ja turistua isäntäväen kanssa. Mökille pääästyämme teimme ruokaa ja otettiin pienet levot.

Ennen saunan lämmitystä oli vielä pieni kierros joelle, josta Ari nosti itselleen 50cm taimen C&R.

13.6. Herätessämme huomattiin kovan puuskittaisen tuulen piiskovan puita, mutta päätin kuitenkin suunnata joelle. Kävin siikaa katselemassa, nyt kun aurinko oli taas hyönteismaailmaa herätellyt, vaan eipä nuita siellä näkynyt, mutta pieniä taimenia ja harreja kyllä.
Mökille palattuani alettiin savustamaan kalaa ja syötiin. Ruokalevon jälkeen lähdettiin porukalla takaisin koskelle, itse kahlailin vastarannalle ja kalastelin siltä puolen, kun toiset olivat mökin puoleista rantaa koluamassa. Pieniä taimenia 30-38cm kävi siiman päässä ja sitten tapahtui kummia. Reissun toistaiseksi epäonnisin kalojen suhteen ollut Hesukin löysi itselleen ensimmäisen mittakalan komiat 50cm taimenta kävi kättelemässä ja pääsi jatkamaan matkaa muutaman kuvan jälkeen. Eihän meistä muuten olisi kukaan tuota uskonut.



Päätin vielä auringon vaipuessa niin alas kuin voi tähän aikaan, niin suunnata siikaa jallittamaan, kun tuulikin oli tyyntynyt. Tosin ilmakin oli jäähtynyt, mutta joitain hyönteisiäkin vielä lenteli. Muutama pintominen näkyi ja pääsin kertaalleen ottamaan pienen eränkin, ehkä kaksi potkua jollei jopa kolme. Ilma jäähtyi edelleen ja hyönteiset katosivat, eikä ihme. Siima alkoi olemaan kohmeessa ja lopulta jäähilettä täynnä. Meni sitten kylmäksi tosiaan. Kamat nippuun ja yöpuulle.



14.6 Päätin vielä lähteä siikaa kokeilemaan, kun keli oli passeli. Näin useamman pintomisen ja pääsin tarjoilemaan ottipelejä näille kaloille, vaan ei kelvannu. Vaikka pinnasta ottivat perhojeni vierestä hyönteisiä tasaiseen tahtiin. Taas tuli käytä aika iso arsenaali perhoja lävitse, mutta kun ei kelpaa niin ei kelpaa. En vaan OSAA, kele.
Turhauduttuani asiaan, päätin valua hiljalleen takaisin mökille ja matkalta käytin ylhäällä vielä muutaman nieriän ja taimenen. Pieniä pieniä ja pieniä. Mökille päästyäni syötiin ja katseltiin kun alkoi vettä satelemaan.



Sade jatkui ja jatkui, kalastus paineet oli purettu ja sitä myöten päätettiin porukalla laittaa kamatkin läjään, seuraavana aamuna oli kuitenkin matka etelään edessä. Käytiin vielä saunomassa viimeisen illan kunniaksi ja läiskittiin parit hyttyset hengiltä.

15.6 herättiin, syötiin aamiainen ja pakattiin auto. Sitten vain perseet tukevasti penkkiin ja tuo reipas matka etelään alkakoon. Siinä tuo matka lopulta meni ja kaikki saatiin kunnialla kotiinsa emäntien luokse.

Tästä sitten linkki reissun kuviin, jotka ei tosin kaikki ole vielä ladattu.
Niin ja video 1.

Reissun saldoa
Perholla (1 mies) 3 mitta taimenta, lukuisia pieniä taimenia, harreja, nieriöitä
Virveleillä (3 miestä) 4 mitta taimenta, muutamia pieniä taimenia ja nierioitä

Joten tällä kertaa oli perhossa voimaa, vaikka yhden miehen käsissä olikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti